Maakt Daten Gelukkiger?

Maakt Daten Gelukkiger?

17 september 2019

maakt daten gelukkigerBijna iedereen heeft wel eens een date gehad of is op zoek geweest naar een date. Vooral bij jongeren kan de stress soms hoog oplopen als het gaat om het vinden van een date, of dit nou vanuit groepsdruk is of omdat zij zelf graag een eerste date willen hebben. Als je aan jongeren zou vragen of daten gelukkiger maakt zullen zij toch vaak antwoorden dat dit niet zo is. Dit brengt ons bij het onderwerp van vandaag: maakt daten gelukkiger? 

Tegenwoordig heerst er een grote druk vanuit de maatschappij om een partner te hebben. Ouders en grootouders vragen het aan hun kinderen, elke serie op Netflix of op de kabel-tv draait om relaties en op het internet wordt je zo ongeveer doodgegooid met reclames voor datingsites. Dit kan erg ontmoedigend zijn voor mensen die nog niet klaar zijn om te daten.

Is niet daten nou echt zo’n probleem?

 “Wat maakt het uit dat ik niet aan het daten ben?”, kan je soms denken. Maar zelfs als jij het niet-daten niet als een probleem ziet, doet een ander dat wel. Je wordt ermee geconfronteerd door familie en vrienden en dat is alles behalve leuk. Waarom is daten zo belangrijk? 

Waarom daten zo “belangrijk” is

Door de constante confrontatie met het feit dat je niet date kan je erg geïrriteerd raken met je familie. Dit is een heel begrijpelijk probleem want het is jouw leven, daar mag je zelf van bepalen wat je er mee doet. 

Tegelijkertijd heeft daten toch een belangrijke plek in de maatschappij. Het wordt ons namelijk al vroeg aangeleerd dat daten dé manier is om aan een partner te komen en zonder partner kan je geen kinderen krijgen. Zelfs al wil je daar nog niet aan denken. Voor velen wordt het niet-daten gezien als een verstoring van de biologische orde, want je zal je zo niet voortplanten. Dit is een vrij oud begrip op daten dat nog vaak door oudere mensen wordt gebruikt want tegenwoordig gaat daten helemaal niet om het voortplanten!

Voortplanting en waarom dat achterhaald is

Daten werd vroeger, maar nu soms nog steeds, gezien als een manier om een levenspartner te vinden en zo kinderen te krijgen. Als je kijkt naar het dierenrijk is het voor de man juist belangrijk zijn zaad zo veel mogelijk te verspreiden terwijl de vrouw juist voor de kinderen moet zorgen. In het leven van de mens is dit al lang niet meer van toepassing. We hebben een wil met een reden. 

Tegenwoordig geven mensen liever een andere betekenis aan hun leven dan voortplanting. Je leeft je dromen na en geniet van het leven. Er zijn genoeg groepen mensen die helemaal geen kinderwens hebben en dat wordt gelukkig ook steeds meer genormaliseerd. Wetenschap heeft uitgewezen dat minimaal 1% van de wereldbevolking zelfs aseksueel is en zij zouden zich nooit gedwongen moeten voelen om te gaan daten/zich voort te planten.

Wees vooral jezelf en doe waar je zin in hebt, of dat nou veel daten is of niet. Je hebt geen date nodig om gelukkig te worden! 

Bezoek Meetic

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden